Sklerosering

Ådernät är röda eller blåfärgade blodkärl i hudens yttersta lager. Storleken varierar allt från 0,2-2 mm. Orsakerna till att ådernät skapas är fortfarande oklar, men kan bero på ärftlighet, ålder, genetik, östrogenpåverkan och graviditet.

Kontraindikationer: Gravid/ammar, äter blodförtunnande, diabetes mellitus eller om du tidigare haft en propp i benet.

I de kärl som ska behandlas injiceras ett kärlretande läkemedel som heter Aethoxysklerol med en  tunn nål, vilket orsakar en irritation på kärlens insida. Det blir ofta många små stick och det kan svida till när läkemedlet injiceras. Läkemedlet får de tunna venerna att dras samman, kärlväggarna bryts ned och ådernäten försvinner.

Ofta blir kärlen röd- och blåaktiga, och det injicerade området kan till och med se fulare ut efter en vecka, så tänk på att du inte ser slutresultatet förrän efter ca 5 veckor.

Antalet behandlingar beror på hur många ådernät man har och hur grova de är, vanligtvis behövs mellan 1–3 behandlingar med ca 4-5 veckor mellan dem. 

Efter behandlingen ska du använda kompressionsstrumpor (stödstrumpor) i minst 7 dagar. Du ska också smörja det behandlade området med Hirudoidkräm en gång om dagen. Aktiviteter som vidgar kärlen, såsom bastubad, varma bad och ansträngande motion bör undvikas de första 7 dagarna. Du ska inte heller vistas i direkt solljus eller sola solarium under behandlingsstiden. Därför rekommenderar vi att behandlingen görs under vinterhalvåret för att minska risken för pigmenteringar. Vid enstaka tillfällen (mindre än 5%) kan en brunpigmentering uppstå, men den försvinner av sig själv med tiden.