Fillers

I takt med att vi blir äldre förlorar vår hud sitt ungdomliga utseende eftersom produktionen av hudens naturliga volymgivare och återfuktare, som tex hyaluronsyra (HA), reduceras. Detta leder till att linjer och rynkor skapas där vår hud tidigare var ungdomlig, jämn och lystrande. Idag kan tecken och symptom på naturligt åldrande reduceras genom ersättning av förlorad hyaluronsyra.

Fillers 2

En fillerbehandling är en volym- och fuktgivande injektionsbehandling baserad på hyaluronsyra. Behandlingens syfte kan dels vara att bromsa, förebygga åldrandets processer i huden och till och med förbättra och föryngra den. På kliniken värnar vi om att inte förändra någon utan att förbättra och återskapa det vi förlorat. 

Sjuksköterskorna på LAE CLINIC använder för det mesta fillern Belotero. Belotero är tillverkad av samma volymgivande och återfuktande komponent som redan finns i huden – hyaluronsyra (HA). HA kan bära upp till 1000 gånger sin egen vikt i vatten, och därigenom bibehålls hudens mjukhet (den fuktgivande effekten) och fettdepåer (den volymgivande effekten). Belotero är specialdesignad för att kunna integreras in i huden så att ett fint och jämnt resultat uppnås, utan att ansiktets naturliga konturer förstörs. Beloteros patenterade teknik är registrerad i hela världen, och är både FDA-godkänd och CE-märkt. 

Effekten av behandlingen är individuell men kvarstår mellan ca 6 – 14 månader.

Viss rodnad, svullnad och blåmärken kan uppträda efter behandlingen. Dessa löser sig vanligtvis spontant inom några dagar. Liksom vid alla injektionsbehandlingar, finns en risk för infektion, blodproppar, granulom, abscessbildning, ocklusion och överkänslighetsreaktioner. Kvarstående inflammatoriska reaktioner under mer än en vecka eller utveckling av alla andra biverkningar måste rapporteras till ansvarig behandlare så snart som möjligt.

Att tänka på före- och efter din behandling

Före

 • Inte ha någon infektion, feber eller ha någon sjukdomskänsla i kroppen.

 • Inte ha någon herpes eller infektion vid injektionsområdet.

 • Inte vara gravid eller amma.

 • Undvika blodförtunnande läkemedel (rådgör gärna med oss innan) Om du äter NSAID-preparat (t.ex. volataren, magnecyl eller ipren) kan du lättare få blåmärke vid injektionsområdet.

 • Undvik alkohol 24 timmar innan din behandling.

Efter

 • Undvik fysisk ansträngning, bastu, smink  24h efter din behandling.

 • Inte röra eller använda preparat på behandlat område på minst 12 timmar.

 • Undvika UV strålning (sol eller solarium) på 2 veckor.

 • Inte massera, skrubba eller peela ansiktet på 2 veckor.

 • Undvik ansiktsbehandlingar med vaxning, kemisk peeling, microneedling, microdermabrasion, IPL eller vissa laser behandlingar.

Behandlingsområde

Läppar

Med åren minskar halten hyaluronsyra i läpparna. När halten av hyaluronsyra minskar leder det till att rynkor framträder och att läpparna blir mindre fylliga. Volymförlusten gör våra läppar tunnare och mindre definierade. Vertikala linjer kan utvecklas vid läppkanten och löper från mungiporna ner mot hakan. Fillers fyller ut linjer och rynkor kring läpparna samtidigt som hyaluronsyran innanför huden drar till sig och bibehåller fukt. Första gången du gör en läppförstoring så återfuktas läpparna först och främst och vill du ha större volym rekommenderar vi att du upprepar behandlingen efter ca 3 månader.

Nasolabialveck och mungipor

Området kring vår mun ger ofta ett budskap om vår ålder. Mungipor som pekar nedåt ger ett surt intryck och tydliga nasolabialveck gör att huden ser insjunken ut samt att du ser äldre ut. Med fillers och rätt injektionsteknik kan vi släta ut nasolabialveck och sura mungipor. Ofta beror framträdande nasolabialveck och sura mungipor på volymförlust i kinder och ibland även käklinje. Du hittar mer information om det under respektive område.

Kinder/kindben

Ett vanligt tecken på åldrande är volymförlust i midface/mellanansiktet. Kindbenen blir plattare och vi förlorar volym i våra fettkuddar. Detta i sin tur leder till slappare hud ner mot käklinjen och skuggor och veck vid nasolabialveck och mungipor. Även området under ögonen påverkas. Genom att återskapa den förlorade volymen i kinderna med fillers får du ett lyft av huden och kan förbättra hela nedre delen av ansiktet och ögonområdet då det sker en viss hudåtstramning.

Käklinje

Ett vanligt tecken på åldrande är en mindre rak och markerad käklinje. Detta beror ofta på volymförlust i kinder och förlorad benstruktur och volymförlust i käkvinkeln. Detta i sin tur leder till slappare och för mycket hud vid käklinjen och kan skapa skuggor och problematik vid mungipor samt så kallade ”hamsterpåsar” som är en kombination av fettkudde och slapp hud. Genom att återskapa den förlorade benstrukturen med fillers får du en åtstramning av huden och en rakare och jämnare käklinje.

Käklinje är också en vanlig behandling för män som vill framhäva sina maskulina drag.

Haka

Om du önskar förstärka dina ansiktsdrag/ditt hakparti eller markera din haklinje kan vi göra detta med hjälp av fillers. Det kan vara att du inte gillar din profil utifrån hur du är skapt från början men kan också bero på att du förlorar både benstruktur och fettvolym med åldern. Musklerna i hakpartiet blir också starkare när du åldras och därför kan en toxinbehandling också vara ett alternativ. Att skapa en lite mer spetsig hakan kan få dig till att få en mer feminin ansiktsform, så kallad V-form.

Pre-jowl

Pre-jowl är ett område på båda sidorna av hakan. Det kan vara genetiskt men också en del av åldrandet att du tappar volym i ansiktet och får slapp hud eller så kallade ”hamsterpåsar” vilket är en kombination av fettkudde och slapp hud. Dessa orsakar ofta att det blir ihåligt mellan haka och fettkudden. Med hjälp av fillers kan vi återskapa volym i detta område vilket ger en rakare linje och fettkudden syns mindre. En vanlig orsak är volymförlust i kinder och käklinje och ofta kan en kombination med dessa områden göra resultatet ännu bättre. Du hittar mer information om det under respektive område.

Tear-trough

En behandling med fillers under ögonen kan hjälpa dig att se mindre trött ut. Med åldern krymper och flyttar sig fettkudden under ögat. Benstrukturen i ögonhålan krymper och gör att det blir mindre support för vävnaden. Detta kan göra att du ser insjunken och djup ut under ögonen. Huden blir också tunnare och man kan ibland se muskeln som ligger under vilket kan upplevas som mörka skuggor/ringar under ögonen. Med fillers kan vi återskapa volymen vilket ofta också förbättrar mörka skuggor/ringar i området. Om du har tendens att binda vätska under ögonen och är puffig på morgonen eller vid brist av sömn ska du vara försiktig med att lägga fillers då denna binder vätska och kan resultera i dåliga resultat. Det är också viktigt att din behandlare placerar fillersen korrekt under muskeln för att minimera risken för att binda vätska, att fillersen ska flytta på sig och orsaka en kant under området och för att inte få så kallad Tyndalleffekt (blåaktig ton i huden). Har du även volymförlust i kinderna rekommenderar vi alltid att börja med att behandla den då det ibland kan räcka, men framförallt för att man behöver ha support i kinden för att en Tear-trough behandling ska bli lyckad.

Tinning

Precis som vi förlorar volym i andra delar av ansiktet så gör vi det även i tinningen. Detta är något de flesta inte tänker på eller lägger märke till. För mycket fillers i kindbenen kan tex göra att tinningen ser ännu mer insjunken ut. Genom att återskapa volymförlusten i tinningen kan du även få ett lyft av slapp hud i områden nedanför som tex kind, käklinje, nasolabialveck och mungipor.

Panna

Med åldern förlorar vi både benstruktur och fettvolym i pannan. Detta resulterar i för mycket hud som ofta bidrar till hängande ögonbryn och ögonlock. En del kan också få en ojämn insjunken panna och/eller vertikala linjer/rynkor. En panna utan volymförlust, hängande ögonbryn och ögonlock rekommenderas toxin som första val av behandling. Har du volymförlust och hängande ögonbryn och ögonlock så rekommenderar vi inte toxin då det ofta försämrar detta problem utan då rekommenderar vi fillers för att återskapa volymförlusten vilket slätar ut linjer/rynkor, fyller ut det ojämna insjunka och ger en åtstramande effekt av huden vilket kan ge ett lyft av ögonbryn och ögonlock.

Bekymmersrynkan/Pussrynkor

Bekymmersrynkan och pussrynkor kan komma av både muskelaktivitet och volymförlust. Vid enbart muskelaktivitet rekommenderar vi alltid toxin som förstahandsval av behandling särskilt i bekymmersrynkan då det är ett högriskområde vid behandling med fillers. Skulle inte toxin hjälpa att bli av med bekymmersrynkan kan man med en teknik som kallas Blanching injicera fillers i området. Blanching går endast att göra med hyaluronsyrafillers av märket Belotero pga deras patenterade unika framställning av materialet vilket innebär att man inte kan få så kallad Tyndalleffekt (blåaktig ton i huden). Detta är den enda teknik vi rekommenderar vid behandling av bekymmersrynkan med fillers för att undvika att injicera i artären i området då vi kan placera liten mängd fillers väldigt ytligt. Denna teknik är även den vi använder vid behandling med fillers av pussrynkor. Det gör att vi med minimal mängd fillers kan lyfta huden/rynkan och ju mindre produkt som används desto mindre vätska binder du i området och minimerar risken för så kallad ”snusläpp”. Har man ett annat fillersmärke kan man inte använda denna ytliga teknik utan behöver placera mer material på ett djupare plan. Blanching går även att göra på andra ytliga rynkor i resterande ansikte.

Näsa

Fillers kan användas för att förändra näsans form och proportioner. Med rätt teknik kan fillers i näsan åstadkomma dramatiska förändringar i utseendet och i vissa fall t.o.m. ersätta behovet av en näsplastik.
Förändringar vi kan åstadkomma med fillers i näsan kan vara:

  • Korrigering av mindre ojämnheter efter kirurgiska näsplastiker.
  • För att ge en rakare och mer symmetrisk form på en skadad sned näsa.
  • För att bygga upp en platt näsa
  • Att jämna ut en knöl på näsan
  • Att jämna ut näsor med en krokig form s.k. ”önrnnäsa/höknäsa”
  • Att fylla ut eller lyfta nästippen
  • Ändra näsborrarnas form
  • På optisk väg förminska en stor näsa

Alla näsor kan inte behandlas med en filler. Har du gjort mer än en näsplastik så behandlar vi inte din näsa med fillers då din anatomi anses vara förändrad vilket ökar riskerna för vid behandling. Det kan också vara svårt att behandla näsor som varit skadade flera gånger då broskbildning kan göra det svårt att komma till med nålen och placera materialet.

Konsultation

Injektionsbehandling föregås alltid av en obligatorisk konsultation. Denna måste göras 48 timmar innan din bokade behandling. Vi rekommenderar en konsultation via telefon eller FaceTime. Du kan även boka en konsultation på kliniken. Denna regel gäller dig som är ny kund hos oss eller om det gått mer än 6 månader sedan ditt senaste besök.

Boka tid